علت تغییر نام فیسبوک به متا چیست؟

هر کسی که شرکت تاسیس کرده، میداند که انتخاب نام برای آن اصلا کار آسانی نیست. برای این کار، باید مسائل زیادی را مد نظر قرار داد، از جمله:
آیا حساب کاربری در شبکههای اجتماعی و نام دامنه دارد؟
آیا رقیبی هست که از یک نام مشابه استفاده کرده باشد؟
افراد میتوانند نام انتخابی را به راحتی تلفظ کنند و به یاد بسپارند؟
آیا تفاسیر فرهنگی یا نمادینی از آن وجود دارد که ممکن است بعدا مشکل ایجاد کند؟
و این لیست ادامه دارد. وقتی شرکتی از قبل ثبت شده باشد، این ملاحظات بیشتر هستند و وقتی شرکت شما میلیونها کاربر در
سراسر جهان داشته باشد، شرایط سختتر هم میشود.
به گزارش سرتکس ، پیش از این گزارشها از احتمال چنین تغییری نام خبر داده بودند، چرا که فیسبوک بطور ویژه روی متاورس تمرکز کرده و از سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری در حوزه واقعیت مجازی و افزوده خبر داده. این کمپانی همچنین به دنبال جذب ۱۰ هزار نیرو در اتحادیه اروپا برای کار روی چنین پروژهای است، بنابراین چنین تغییر نامی چندان تعجببرانگیز است.
با اعلام این خبر، ارزش سهام متا یا همان فیسبوک رشد ۳ درصدی را تجربه کرد. در حال حاضر زاکربرگ صاحب meta@ در توییتر و وبسایت meta.com است که البته به صفحه خوشآمدگویی فیسبوک میرود و چنین تغییری را نشان میدهد.
زاگربرک در پستی گفته چنین تغییر نامی تغییری در ساختار کمپانی ایجاد نمیکند، اما نحوه گزارش کردن نتایج مالی تغییر خواهد کرد:
«از فصل چهارم ۲۰۲۱، ما میخواهیم گزارشها را در دو بخش عملیاتی منتشر کنیم: خانواده اپها و Reality Labs. ما همچنین میخواهیم از تاریخ ۱ دسامبر (۱۰ آذر) معاملات خود را تحت عنوان سهام جدیدی که رزرو کردهایم یعنی MVRS آغاز کنیم. بیانیه امروز ما تاثیری روی نحوه استفاده ما از دادهها یا اشتراکگذاری آنها ندارد.»
خبر جنجالی این روزها تغییر نام فیسبوک (به عنوان یک شرکت مادر و نه یک شبکه اجتماعی) به «متا» است و در این مطلب یکسری دلایل احتمالی را برای این تغییر برند بررسی میکنیم. اما ابتدا به یکسری تغییر نام توسط شرکتها در تاریخ اخیر میپردازیم و انگیزههای مختلفی را که باعث میشوند یک شرکت بخواهد نامش را تغییر دهد، مرور میکنیم.
متا چیست؟
متا نام جدید امپراتوری تجاری مارک زاکربرگ است؛ شرکتی که اکنون فراتر از برنامه های رسانه های اجتماعی و طراحی و ساخت فناوری های جدید گسترش یافته است. پیش از اعلام این خبر گمانهزنیهایی در مورد تغییر نام احتمالی وجود داشت زیرا فیسبوک لوگوی خود را در مقر کالیفرنیا با ایموجی «لایک» پوشانده بود. در حالی که شرکت مادر اکنون دیگر با نام فیسبوک شناخته نمی شود، نام فیسبوک در قالب برنامه رسانه های اجتماعی باقی خواهد ماند. در واقع، بعید است که کاربران روزانه فیسبوک، اینستاگرام یا واتساپ تغییراتی را در رابطه با تغییر نام مشاهده کنند.
زاکربرگ گفت: ساخت اپلیکیشنهای رسانههای اجتماعی همیشه یک تمرکز مهم برای ما خواهد بود، اما در حال حاضر کل برند ما به قدری با یک محصول مرتبط است که احتمالاً نمیتواند نمایانگر همه کارهایی باشد که امروز انجام میدهیم، چه برسد به آینده. امیدوارم با گذشت زمان به عنوان یک شرکت متاورس دیده شویم.
این حرکت بازتاب کاری است که گوگل هنگام تغییر نام شرکت مادر خود به آلفابت در سال 2015 انجام داد تا نشان دهنده تغییر آن فراتر از صرفاً یک موتور جستجو باشد. سخنان زاکربرگ به این معنا است که فیسبوک دیگر تمرکز اصلی این شرکت نخواهد بود. در عوض، منابع خود را برای ساخت محصولات واقعیت مجازی ارائه خواهد کرد. زاکربرگ گفت در درازمدت این بدان معناست که مردم برای استفاده از سایر خدمات این شرکت نیازی به استفاده از فیسبوک ندارند.
نام جدید فیسبوک به چه معناست؟
مارک زاکربرگ در سخنرانی خود گفت که نام متا را تا حدی به این دلیل انتخاب کرده است که منعکس کننده وسعت کامل کاری است که ما انجام می دهیم و آینده ای را که می خواهیم در ساخت آن کمک کنیم. اما او همچنین گفت که آن را انتخاب کرده است زیرا در یونانی به معنای ” beyond” (برتر،فراتر،مافوق) است. و در چیزی که احتمالاً می تواند به شعار برند جدید تبدیل شود، زاکربرگ گفت: «آینده فراتر از هر چیزی است که بتوانیم تصور کنیم.»

متاورس چیست؟
متاورس یک دنیای آنلاین است که در آن افراد می توانند در یک محیط مجازی بازی، کار و ارتباط برقرار کنند.
این اصطلاح به فضای مجازی موازی با واقعیت فیزیکی اشاره دارد که در آن جامعه ای از مردم می توانند در قالب آواتار با هم تعامل داشته باشند. این امر از طریق ادغام واقعیت فیزیکی، افزوده و مجازی امکان پذیر است.
کلمه متاورس در اصل در کتاب علمی تخیلی نیل استفنسون Snow Crash در سال 1992 استفاده شد، جایی که انسان ها با نرم افزار در یک محیط مجازی سه بعدی تعامل داشتند.
«گاردین»، در بخش دیگری با اشاره به افشاگریهای اخیر درباره عملکرد فیسبوک، مینویسد «فیسبوک با مجموعهای از بحرانهای روابط عمومی مواجه است؛ اسنادی که در ماه جاری منتشر شد عملکرد درونی این شرکت را افشا کرد و فرانسیس هاگن، افشاگر این عملکرد میگوید که فیسبوک منافع خود را به جلوگیری از نفرت پراکنی و انتشار اطلاعات نادرست ترجیح میدهد.»
این گزارش در بخش دیگری میگوید «این تغییر نام بخشی از گسترش و توسعه سبد این شرکت فراتر از شبکههای اجتماعی است به ویژه با مطرح شدن متاورس.»
علاوه بر این زمان این تغییر نام نیز از سوی بسیاری کارشناسان مورد تردید قرار گرفته است.
کارشناسان میگویند که فیسبوک باید به جای جهشهای چشمگیر به انتقادات گوش بدهد.
ارزش سهام فیس بوک در اواخر معاملات بعدازظهر پنج شنبه بیش از سه درصد صعود کرد.
فیس بوک اوایل هفته جاری اعلام کرد واحد سخت افزاری فیس بوک رئالیتی لَبز این شرکت که مسئول تلاش های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده است، به یک واحد جداگانه تبدیل می شود و سرمایه گذاری فیس بوک در این واحد، مجموع سود عملیاتی امسال را حدود ۱۰ میلیارد دلار کاهش خواهد داد.
زاکربرگ در مصاحبه با نشریه فناوری “اینفورمیشن” گفت: در نظر ندارد به عنوان مدیرعامل کناره گیری کند و هنوز درباره مستقل کردن این واحد به طور جدی تصمیم نگرفته است.
این واحد اکنون “رئالیتی لَبز” نام خواهد داشت. فیس بوک استفاده از برند “آکیلیس” برای هدست واقعیت مجازی خود را متوقف کرده و این محصولات را “متا” خواهد نامید.
فیس بوک امسال تیم محصولی تشکیل داد که به متاورس متمرکز است و اخیرا برنامه هایی را برای استخدام ۱۰ هزار نفر در اروپا در مدت پنج سال آینده برای کار روی این پروژه رونمایی کرد. شهرت فیس بوک در سال های اخیر بر سر مسائل مختلف نظیر مدیریت اطلاعات کاربران، سیاست هایش در خصوص اعمال خلافی مانند اطلاعات نادرست سلامتی، گفتار خشونت آمیز و نفرت پراکنی مخدوش شده است. کمیسیون تجارت فدرال آمریکا هم شکایت ضد انحصارطلبی علیه فیس بوک به دلیل شیوه های ضد انحصارطلبی تنظیم کرده است.
بر اساس گزارش رویترز، زاکربرگ گفت: نام جدید که از واژه یونانی به معنای فراتر می آید، نمایانگر آن است که همیشه چیز بیشتری برای ساختن وجود دارد.
وی همچنین اظهار کرد: نام جدید منعکس کننده آن است که به مرور کاربران دیگر نیازی به استفاده از فیس بوک برای استفاده از سرویس های دیگر این شرکت ندارند.