ارز دیجیتال و NFT ها

کریپتو موزیک چیست؟

محبوبیت کریپتو موزیک، که با نام NFT های صوتی نیز شناخته می شود، موج های جدی را در صنعت خلاقیت ایجاد کرده است زیرا این نوع جدید موسیقی تنها در فوریه 2021 بیش از 20 میلیون دلار درآمد کسب کرد. کارشناسان صنعت پیش بینی می کنند که این روند نوظهور مبتنی بر بلاک چین به نفع سازندگان خواهد بود و مشکلات بومی صنعت موسیقی را حل می کند و شیوه استفاده از هنر را در همه جنبه ها تغییر می دهد. در این مقاله مطالبی برای درک شما از کریپتو موزیک و تأثیر آن بر صنعت موسیقی آورده شده است.

فروش NFTها در سال 2021 به شکل خارق‌العاده‌ای افزایش یافت و از حجم معاملات ۴۰.۶۹ میلیون دلاری در سال ۲۰۱۸، به بیش از 44.1 میلیارد دلار در سال 2021 رسید و این ارقام به طور مداوم در حال افزایش و ثبت رکورد‌های تازه‌ هستند. طبق پیش‌بینی انجام شده این صنعت تا سال 2025 به ارزش بازار 80 میلیارد دلاری خواهد رسید. همچنین تنها در دسامبر 2021، میزان ارزش معاملات ثبت شده بیشتر از 4 میلیارد دلار بوده است.

اما علیرغم گمانه‌زنی‌ها و تردیدهای بسیار در مورد ماهیت این فناوری، یک چیز مسلم است: آن‌ها آمده‌اند که بمانند. NFTها به ویژه در میان جوانان و نوجوانان به عنوان راهی برای ارتباط با هنرمندان مورد علاقه آن‌ها مورد توجه قرار گرفته‌‌اند.

به گزارش سرتکس ،در حالی که NFTهای هنری و کلکسیونی‌ در فضای متاورس حسابی خودشان را تثبیت کرده‌اند، گفته می‌شود NFTها در صنعت موسیقی نیز قادر هستند تحولات بسیار زیادی را ایجاد نمایند. با مجله اینترنتی ماهتوتا همراه باشید تا با هم ببینیم که چگونه این فناوری صنعت موسیقی را متحول خواهد کرد.

کریپتو موزیک چیست؟

آلبوم “برادران تنسی” که در اوایل 2021 منتشر شد، علیرغم ناتوانی در جلب نظر منتقدان، از جنبه های دیگر پیشگام بود. در واقع، این اولین آلبوم از یک هنرمند واقعی بود که به عنوان یک توکن غیرقابل تعویض یا NFT، یک فناوری کلکسیونی دیجیتالی در حال ظهور، انقلابی در صنعت هنر و موسیقی ایجاد کرد. این اولین نمونه واقعی از چیزی بود که بسیاری در صنعت از آن به عنوان “موسیقی رمزنگاری شده” یا “کریپتو موزیک” یاد می کنند.

ویژگی بارز موسیقی رمزنگاری شده استفاده از NFT است. NFT موسیقی می تواند شامل هر چیزی مانند آلبوم، آهنگ، قطعه کالا (تی شرت، برچسب و غیره) یا آثار هنری آلبوم باشد. این به طور همزمان یک ژانر، رسانه و قالب رسانه ای است. به عنوان مثال، پادشاهان لئون کالاهایی را که توسط NFT تأیید شده اند، در کنار آخرین آلبوم خود منتشر کردند و موسیقیدان کانادایی، گریمز، محتوای منحصر به فردی (تصاویر دیجیتالی از کروب ها (فرشته هایی که به شکل کودکان هستند)) را با موسیقی خود منتشر کرد.

اصطلاح “NFT” در این اواخر در صنعت موسیقی و هنر تبدیل به یک کلمه پر سر و صدا شده است. بنابراین بهتر است کمی بیشتر درباره آن بدانیم.

قبل از هر چیز، کمی درباره معادل فارسی مناسب Crypto Music، حرف بزنیم. به‌دلیل جدید بودن این اصطلاح، هنوز نمی‌توانیم روی یک عبارت فارسی توافق کنیم. پس هر جا در ادامه‌ی متن کریپتوموزیک، موسیقی رمزنگاری شده، موسیقی کریپتویی، موزیک رمزنگاری شده یا توکن غیر قابل معاوضه صوتی (audio NFT) دیدید، منظور همان Crypto Music است. برویم سراغ اینکه چه زمانی و کجا کریپتوموزیک مثل بمب ترکید.

طبق جدید ترین اخبار NFT ،در ژانویه سال ۲۰۲۱ (زمستان سال ۹۹) گروه مستقل راک آمریکایی کینگز آو لئون (Kings of Leon)، جدیدترین آلبومشان «When You See Yourself» را منتشر کردند که چندان از نظر هنری مورد توجه منتقدان قرار نگرفت. اما از آن‌جایی که اولین آلبوم یک گروه موفق بود که به صورت توکن غیرقابل معاوضه (NFT) عرضه می‌شد، حسابی سروصدا به‌پا کرد.

ویژگی اصلی موسیقی رمزنگاری شده استفاده از Non-Fungible Tokens است. اما توکن غیر مثلی کریپتوموزیک شامل چه چیزهایی است؟

Token موسیقی رمزنگاری شده می‌تواند آلبوم، تِرَک آهنگ و محصولاتی مثل استیکرها، تیشرت‌ها یا آلبوم آثار هنری (album artwork) باشد. مثلاً گروه کینگز آو لئون همراه آخرین آلبوم خود، ۳ نوع توکن تحت عنوان «NFT Yourself» ارائه کردند. یکی از توکن‌ها پکیج ویژه آلبوم است.

توکن دوم بلیط صندلی‌های ردیف اول برای تماشای اجرای زنده، آن هم برای یک عمر را عرضه می‌کند. با خرید توکن سوم هم فقط می‌توانید محصولات دیداری و شنیداری (Audiovisual Art) این گروه را داشته باشید.

کریپتو موزیک چیست؟

NFT  به چه معناست؟

توکن غیر قابل تعویض (NFT) نوعی توکن منحصربه‌فرد و رمزنگاری‌شده است که مشخص می‌کند چه کسی مالک محتوای دیجیتال است. چطوری؟ به طور مختصر؛ با کدنویسی روی شبکه بلاکچین. NFTها اول روی شبکه بلاکچین اتریوم ایجاد شدند. بعدها پلتفرم‌های فلو (Flow) و تزوس (Tezos) هم سراغ تولید توکن‌های غیرقابل معاوضه رفتند. همانطور که از نامش پیداست، توکن‌های غیرقابل تعویض دارایی‌های دیجیتال منحصربه‌فردی هستند که مابه‌ازایی با ارزش مشابه ندارند. این ویژگی‌ غیرقابل معاوضه بودن، آن‌ها را برای تامین امنیت محصولات خاصی مثل قراردادها، هنر دیجیتال و صد البته موسیقی مناسب می‌کند.

نحوه کار با NFT خیلی ساده است؛ اگر موزیسین هستید می‌توانید روی پلتفرمی مانند راکی (Rocki)، آدیوز(Audius) یا رَریبل (Rarible) توکن خود را بسازید و برای طرفداران و کلکسیونرها به مزایده بگذارید. کافی است که آن‌ها معادل قیمت توکن، رمزارز بپردازند تا صاحب اثر هنری شما شوند. گاهی چند خریدار می‌توانند یک آیتم را بخرند. در واقع خود هنرمند می‌تواند تصمیم بگیرد که چند نفر و چگونه می‌توانند اثر او را بخرند. مثلاً شما به عنوان موزیسین ممکن است تصمیم بگیرید توکن صوتی خود را سهم‌بندی کرده و از طریق شرکت در مزایده به چند نفر بفروشید (مثل بلیط کنسرت) یا به طور مستقیم و در ازای پرداخت رمزارز آن را به یک نفر بفروشید. همه چیز به تصمیم شما بستگی دارد.

همچنین پیشنهاد میکنیم مقاله : همه چیز درباره NFT ها را مطالعه فرمایید.

ضمناً می‌توانید در قرارداد هوشمند توکن خود ذکر کنید که با هر بار فروش محصول، درصدی از سود فروش به شما داده شود. کلکسیونرها و طرفداران موسیقی می‌توانند کل یا بخشی از NFT شما را با رمزارز بخرند. اما نمی‌توانند توکن غیرقابل معاوضه شما را با توکن دیگری تعویض کنند. چون همانطور که قبلاً هم گفتیم ارزش آن‌ها با سایر توکن‌ها یکسان نیست. مزیت شبکه بلاکچین این است که تراکنش همه افراد روی آن ثبت می‌شود و کمک می‌کند که اثر هنری، درست مثل امضای نقاشانی مثل پیکاسو و فرانسیس بیکن منحصربه‌فرد و غیرقابل کپی شود.

کریپتو موزیک چگونه صنعت موسیقی رو دگرگون میکند؟

در ادامه این بخش با هم به شکل موردی مواردی که کریپتو موزیک باعث دگرگونی اون شد رو مرور می‌کنیم. اصلاً موزیک رمزنگاری چرا انقد تاثیرگذار بود؟ چون موارد مهمی رو دگرگون کرد.

کاهش احتمال دزدی و کپی آثار هنری

همانطور که قبل‌تر هم اشاره کردیم، فناوری NFT به حفظ مالکیت معنوی آثار هنری کمک می‌کنه. مثلاً جعل کردن اثر شما توسط سایر افراد سخت‌تر می‌شه. در کشورهایی که قانون کپی‌رایت وجود داره، هنرمندان در صورت مشاهده نسخه جعلی یا کپی بخشی از آثارشان، می‌تونن از طریق مراجع قانونی اقدام کنن که فرآیند بسیار پرهزینه‌ای است. اما با تبدیل اثر به توکن غیرقابل معاوضه یا NFT و ثبت مالکیت آن روی شبکه بلاکچین، دیگر این دردسرها را نخواهند داشت. از طرف دیگر چون آلبوم، ترک‌های موسیقی یا سایر محصولات فقط روی پلتفرم‌های خاصی منتشر می‌شه و مردم با پرداخت رمزارز می‌تونن اون‌ها را بشنون یا داشته باشن، احتمال دزدی از طریق روش‌های مرسوم پایرسی (Piracy) دشوارتر خواهد شد. در نتیجه کریپتوموزیک یا موسیقی کریپتویی تاثیر مستقیمی روی این مورد داشته.

افزایش کنترل و اختیارات هنرمندان

توزیع قدرت یکی از دغدغه هنرمندان است. اون‌ها همیشه با تهیه‌کننده، صاحب استودیو، توزیع‌کننده و تبلیغ‌کننده سر مسائل مالی درگیری دارن. متاسفانه دست بالا در این کشاکش از آن قدرتمندان و ثروتمندان است. یکی از دلایلی که گفته می‌شه کریپتوموزیک ( Crypto Music ) می‌تونه صنعت موسیقی را متحول کنه، این است که سهم بیشتری از اختیارات به هنرمندان داده می‌شه. بازار ۱۱ میلیارد دلاری موزیک در جهان، تحت سلطه ۳ برند بزرگ سونی (Sony)، گروه یونیورسال میوزیک (Universal Music Group) و گروه وارنر میوزیک (Warner Music Group) قرار داره. این کمپانی‌های عظیم به نوبه خود بخش اعظم درآمد هنرمندان و موزیسین‌ها رو کنترل می‌کنن. پس هنرمندان برای دریافت حداقل امتیازات و پول کم، باید بسیار زحمت بکشن و زمان زیادی رو منتظر بمونن. از طرف دیگر با شیوع کرونا، برگزاری تورها و کنسرت‌ها که ۷۵درصد درآمد برخی هنرمندان را تامین می‌کرد، متوقف شده است. بنابراین به نظر می‌رسه که کریپتو موزیک ، راه جایگزین مناسبی برای تامین بخشی از درآمد اون‌ها باشه.

افزودن حق امتیاز از طریق فروش مجدد

موزیسین‌ها، پس از فروش اولیه آثارشان به صورت موسیقی کریپتویی همچنان می‌تونن از امتیازات و سود حاصل از آن بهره‌مند شوند. مثلاً وقتی NFT مجدداً در بازار فروخته می‌شه، بخشی از سود هم در جیب هنرمند می‌ره. خودتان می‌تونین در قرارداد هوشمند تعیین کنین که به ازای هر بار فروش ۱۰ تا ۴۰درصد از تراکنش رو دریافت کنین. این مورد شاید یکی از بحث برانگیزترین تغییرات در صنعت موسیقی بود.

فراهم کردن ارتباط مستفیم بین هنرمندان و طرفداران موزیک

کریپتوموزیک در عین حال که خیال هنرمند رو از بابت حق مالکیت معنوی رعایت می‌کنه، به طرفداران فرصت این رو می‌ده تا بخشی از آلبوم یا موزیک مورد علاقه‌شان رو داشته باشن.

جمع شدن فروش از طریق بازار سیاه

رواج فناوری NFT و قراردادهای هوشمند، می‌تواند به بازار سیاه فروش بلیط کنسرت پایان دهد. مثلاً یلوهارت (Yellowheart) که یک پلتفرم مبتنی بر شبکه بلاکچین برای فروش بلیط کنسرت است از سال ۲۰۱۸ تا الان، به اعتبارسنجی بلیط‌های دیجیتال مشغول است. یلوهارت هویت حاضران در کنسرت را بررسی می‌کند. همچنین هر هنرمند می‌تواند کنترل کاملی بر نحوه خرید و فروش تک‌تک بلیط‌ها داشته باشد. این کارها عرضه بلیط‌ها به بازار سیاه را تا حد زیادی سخت می‌کند.

مشکلات کریپتو موزیک چیست؟

فناوری بلاک چین، ارزهای دیجیتال و NFT به عنوان راهی برای دموکراتیزه کردن موسیقی معرفی می شوند. از نظر تئوری، هر هنرمندی باید بتواند NFT تولید کرده و آن را بفروشد اما با وجود این، اکثر هنرمندانی که از این فناوری استفاده می کنند از قبل نامهای بزرگی هستند. به طور مشابه، NFT های صوتی و کالاهای مربوط به آنها معمولا توسط افراد ثروتمند خریداری می شود. در مجموع، استفاده کنونی از NFT ها باعث می شود که صنعت کمتر دموکراتیک و بیشتر در اختیار خواص باشد.

به طور مشابه، تولید NFT ها اغلب به عنوان یک فرآیند مصرف کننده زیاد انرژی و در نتیجه یک روند مخرب از نظر زیست محیطی ذکر می شوند. در سال 2018 تخمین زده شد که استخراج اتریوم نسبت به کل کشور ایسلند از انرژی بیشتری استفاده کرده است. اگرچه بلاک چین های اثبات سهام به تدریج جایگزین اثبات کار شده اند و این امر بهبود یافته است، اما اینها مسائلی است که همچنان باید به آنها توجه شود.

کریپتو موزیک چیست؟

چگونه روی NFT موزیک سرمایه گذاری کنیم؟

اگر از علاقه‌مندان صنعت کریپتو باشید، حتماً این سؤال را دارید که بالاخره روی NFT موزیک سرمایه‌گذاری کنیم یا خیر و اینکه آیا ارزش سرمایه‌گذاری دارند یا یک تب و تاب زودگذر خواهند بود. این سرمایه‌گذاری علاوه بر حمایت از هنرمندان می‌تواند سودآور باشد، اما نباید به ان به چشم یک سود 100 درصدی نگاه کرد، چراکه تضمینی وجود ندارد.

پخش‌کنندگان آثار موسیقی اغلب 50 درصد یا بیشتر از درآمد پخش موسیقی را دریافت می‌کنند. همان‌طور که قبلاً نیز اشاره کردیم، هنرمندان مزد کمی دریافت می‌کنند. NFT موزیک می‌تواند درآمد هنرمندان را افزایش دهد و حتی به هنرمندان کوچک اجازه می‌دهد از محدودیت‌های لیبل فرار کنند. مبارزه برای گرفتن حق به خودی خود دلیلی شایسته است.

در حال حاضر سه راه اصلی برای سرمایه‌گذاری در NFT موزیک وجود دارد:

  • تأمین مالی بازارهای NFT
  • شروع مجموعه‌های NFT
  • صندوق‌های NFT

اگر به فکر ساخت NFT هستید، می‌توانید با فناوری بلاک چین پیوند نزدیک‌تری با طرفداران ایجاد کنید. با این حال، این مستلزم پرداخت هزینه‌های مینتینگ است. اگر بعداً تصمیم بگیرید NFT خود را بفروشید، درآمد حاصل از فروش مجدد شما به دلیل وجود هزینه کارمزد شبکه اتریوم، کارمزد بازار، و حق امتیاز برای هنرمند اصلی کاهش می‌یابد.

شما باید در مورد موسیقی‌هایی که می‌خواهید در کلکسیون خود داشته باشید هم تصمیم بگیرید. اصل نادر بودن NFT را که قبلاً در مورد آن صحبت کردیم در نظر داشته باشید، در دنیای واقعی نیز انتشارات فیزیکی نادر یا منحصر به فرد موسیقی اغلب بسیار ارزشمند هستند.

بازارهای NFT

به یاد داشته باشید که بازارهای معمولی NFT در فضای کریپتو بسیار محبوب هستند. با وجود این، NFT موزیک یک مفهوم نسبتاً جدید است. چند بازار برای NFT های موزیک وجود دارد که محبوب هستند و آن‌ها در حال حاضر موجی در صنعت موسیقی ایجاد کرده‌اند.

تنوع بازارهای NFT، که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد، نشان می‌دهد که تا چه حد بزرگ و گسترده هستند.

کوین بیس یک بازار NFT را در سال 2021 معرفی کرد. سال گذشته، اوپن سی به حجم ماهیانه 3 میلیارد دلار رسید.  ویزا همچنین به NFTها علاقه نشان داده است. علاوه بر این، بازارهای مختلف دیگری نیز وجود دارند. محبوبیت این‌ها به سرعت در حال افزایش است و صنعت موسیقی نیز از همین روش پیروی می‌کند.

استیو آئوکی و تاد مک فارلین پلتفرم آدکی را راه‌اندازی کرده‌اند. آن‌ها در حال حاضر یکی از محبوب‌ترین بازارهای NFT موزیک هستند. بازاری به نام رویال نیز وجود دارد که به کاربران امکان می‌دهد سهام حق امتیاز یک آهنگ را خریداری کنند.

بازار آپولوس هم خود را به عنوان یک بازار NFT به دنبال توانمندسازی نوازندگان جدید جا انداخته است. با این حال، اوپن سی همچنان محبوب‌ترین بازار NFT برای موسیقی و سایر انواع NFT است. صرافی‌های مختلف کریپتو نیز احتمالاً به دنبال فرصت ارائه خدمات به این بازار هستند.

جمع بندی

اگر آن انقلابی که پلتفرم‌های توسعه‌دهنده کریپتوموزیک از آن حرف می‌زنند، به واقعیت بیانجامد، شیوه‌ای که ما موسیقی را می‌شنویم تغییر می‌کند. اما همانطور که بالاتر هم بحث کردیم چالش‌های محیط زیستی و اجتماعی همچنان به قوت خود باقی است. اگر موسیقی رمزنگاری‌شده بتواند از سد این مسائل بگذرد، با این سرعتی که تکنولوژی بلاکچین طی می‌کند، احتمالاً صنعت موسیقی را زودتر از عرضه صفحات گرامافون در دهه ۴۰ میلادی و اختراع سی‌دی متحول خواهد کرد. از طرفی ادعای پلتفرم‌های ارائه‌دهنده توکن‌های غیرقابل معاوضه این است که NFT هم مشکل مالکیت معنوی که هنرمندان سال‌هاست با آن سروکله می‌زنند را حل می‌کند و هم هنرمندان با درآمد و سود حاصل از فروش می‌توانند با خیال راحت‌تری به خلق آثار هنری جدید بپردازند. به نظر شما این ادعا چقدر به واقعیت امروز NFT نزدیک است؟

‫5/5 ‫(1 نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا